På menyn i din förskola / skola

Inspiration, information, eller beställa?

Läs vidare!

Varför Bulgur av Korn från Good Grains?

De flesta barn och unga äter en bra kost som ger den näring de behöver, med undantag för järn och fullkorn. 4 av 10 unga kvinnor har brist på järn oavsett kost; siffran ökar till 7 av 10 av de som äter vegetariskt (Lunds universitet, 2025). Även tonårspojkar får för lite järn, men de har framför allt mycket stort behov av zink.

När växtbaserade livsmedel allt mer ersätter animaliska ökar kraven på att dessa ska tillgodose våra behov av mikronäringsämnen, som järn och zink. Efter kött är spannmål vår viktigaste källa till mineraler och fullkorn innehåller höga halter. Men i fröer, som spannmål, baljväxter och nötter är mineralerna bundna i fytinsyra, en så kallad antinutrient, som hindrar kroppen från att ta upp dem.

Good Grains har utvecklat en behandling som bryter ner fytinsyra och frigör järn, zink och andra mineraler, så de blir mer tillgängliga att ta upp, om behovet finns. Det innebär enligt analysresultat att du kan få liknande upptag av mineraler från våra produkter som från kött - till en hundradel av klimatpåverkan.

Den största riskfaktorn i vår kost är för lågt intag av fullkorn, långt över högt intag av rött kött och lågt intag av fibrer. Det är bara en av tio som når upp till Livsmedelsverkets rekommendation för fullkorn, vilket har stor påverkan på folkhälsan. Mer fullkorn i alla måltider kan hjälpa till att förebygga många vanliga sjukdomar.

Receptinspiration

Vår fullkornsbulgur av ekologiskt, svenskt korn är gott, nyttigt, miljösmart, prisvärt, snabblagat och otroligt användbart. Det kan ersätta upp till hälften av köttet i en köttfärslimpa, köttbullar, biffar, lasagne, grytor m.m., med fortsatt högt mineralinnehåll. I rätter på salladsbuffén kan det finnas tillgängligt varje dag — spannmål är naturligt rika på mineraler som järn och zink, ämnen som många i Sverige får i sig för lite av. Kokt som bulgur är det en näringsrik och god ersättning till ris som får en luftig och al dente konsistens. Det som blir över kan blandas i soppor, grytor, biffar, bullar etc. och bidra med fullkorn, näring och smak.

Klicka här för massor av recept!

Ingredienser, näring, och tillagning

Ingredienser: Ekologiskt korn* som behandlats för ökad biotillgänglighet av mineraler. Syra (mjölksyra). 100% fullkorn. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Smak och sensorik: En nötig, söt smak med lite syra. Kokt enligt receptet får kornet ett definierat tuggmotstånd som håller sig väl även i soppor och grytor.

Tillagning: 2-3 portioner: Koka upp 4 dl vatten med ½ tsk salt eller buljong. Tillsätt 2 dl bulgur och koka 10 min. Rör ner lite smör eller olja, låt stå 10 min. Fluffa upp kornen med en gaffel innan servering.

Ångugn: Häll bulgur i ett lågt bleck och tillsätt vatten och salt eller buljong, så det täcker. Ånga i ca 12 min, tillsätt lite smör eller olja och rör om. Låt vila ca 10 min. Färdigt!

Näringsvärde per 100 g: Energi 1450 kJ/

340 kcal | Fett 3 g (varav mättat 0,5 g) | Kolhydrater 65 g (varav sockerarter 0,9 g) | Fiber 7,6 g | Protein 9,2 g | Salt 0 g | Järn 3,5 mg (25%*) | Magnesium 89 mg (24%*) | Zink 2,4 mg (24%*) *% av DRI (dagligt rekommenderat intag).

Allergener: Innehåller GLUTEN.

Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.

Hållbarhet: 12 månader.

Certifieringar: KRAV, EU-ekologiskt

och Nyckelhålet.

Ursprung: Sverige (Sörmland/Östergötland).

Beställ

Martin & Servera, artikelnr 127561 (lagervara)

Menigo, artikelnr 127998

Grönsakshallen Sorunda

Svensk Cater

Delitea (beställ här)

eller order@goodgrains.se

———

För konsumentbeställningar, klicka här.

Framtidens vardagsmat är här.